שאלות ותשובות נפוצות
לקראת לימודי אֲחָיוּת או במהלכם
לקראת לימודי אֲחָיוּת או במהלכם
מקצוע האֲחָיוּת נלמד בכל האוניברסיטאות בארץ, בשלוחותיהן ובמכללות רבות. כל המוסדות המורשים על ידי מנהל האֲחָיוּת, מחוייבים ללמד את תוכנית הליבה ומגישים לבחינת הרישוי הממשלתית, שמאפשרת קבלת תעודת אח או אחות מורשים. רשימה מעודכנת של כל המוסדות בהם ניתן ללמוד אֲחָיוּת נמצאת באתר מנהל האֲחָיוּת. ניתן להתקשר לבתי הספר השונים לקבלת מידע נוסף.
מקצוע האֲחָיוּת הוא מקצוע נדרש ביותר בכל העולם וגם בישראל.
מגמות עולמיות, שקיימות גם בישראל, כמו הזדקנות האוכלוסייה, כניסת טכנולוגיות מתקדמות לעולם הבריאות ואחרות, הופכות את המקצוע לנדרש ורלוונטי מאי פעם. בישראל אמנם קיימת מגמת עלייה במספר האחים והאחיות מזה מספר שנים, אך עדיין, שיעור האחים והאחיות לאלף נפש בישראל נמוך בצורה משמעותית מהממוצע במדינות ה-OECD.
BA - Bachelor of Arts
BSN - Bachelor of Science in Nursing
שני התארים הם תארי תואר ראשון שמתקבלים בסיום לימודים אקדמיים באַחֲיוּת, כתלות בתוכנית שהוגשה על ידי החוג לאַחֲיוּת למל"ג. ההבדל בין התארים נובע מההגדרה של תכני הלימוד ותמהיל הקורסים שנקבע בכל אחד ממוסדות הלימוד, מעבר ללימודי הליבה המחייבים.
יתכן ובתואר BSN תמצאו קורסים מתחומים מדעים יותר מאלו שתמצאו בתואר BA.
הכשרת אחים ואחיות מוסמכות במדינת ישראל היא אקדמית בלבד, משום כך בהוראת המל"ג לא מתקיימות תכניות שאינן אקדמיות בכל המוסדות המכשירים אחיום ואחיות ולא מתקיימות תכניות הסמכה ללא תואר.
במידה ואין בידכם תואר אקדמי תוכלו ללמוד בכל אחת מתכניות הלימוד לתואר: מסלול לימודים לתואר ראשון באַחֲיוּת
סטודנטים לאֲחָיוּת רשאים לעבוד בתחום בכפוף לנהלים, במסגרת תחומי עיסוק של סטודנטים המועסקים באשפוז ובקהילה ובהתאם להכשרה שתקבלו ממעסיקיכם.
לעיון בחוזר מנהל האֲחָיוּת בנושא תחומי עיסוק ופעילות של סטודנט לאַחֲיוּת המועסק במערך האשפוז והקהילה
ההבדלים בין אח או אחות מעשיים לבין אחות או אח מוסמכים הוא בהיקף הלימודים ובסמכויות בפועל: אח או אחות מעשיים הוכשרו בהיקף לימודים מצומצם של שנה בלבד ועובדים בפיקוח של אחיות ואחים מוסמכים. בנוסף, הסמכויות שלהם מוגבלות לטיפול בסיסי במטופלים ובמתארים טיפוליים בהם היקף רחב לפעולות אַחֲיוּת בסיסי, מרכזים גריאטריים ובמוסדות המטפלים בחולים עם מחלה ממושכת (כרונית) לרבות ילדים. העסקתם תתבצע במסגרת מפתח כוח האדם המסייע לאחות המוסמכת המוגדרת לפי המתארים השונים כמפורט בחוזר: הרחבת מערך העוסקים בסיעוד - עדכון
אחיות ואחים מוסמכים לעומת זאת הם בעלי סמכויות רחבות של קבלת החלטות בטיפול הסיעודי. סמכויותיהם הרחבות מאפשרות להם לנהל את הטיפול, לבצע אחריות משמרת וכדומה. הכשרתם אורכת בין 3 ל–4 שנים בהתאם למסלול הלימודים.
בקשה לתוספת זמן יכולים לקבל, עבור בחינות הרישוי בכתב, נבחנים המאובחנים כבעלי ליקויי למידה.
אמות מידה לאבחון הפרעות קשב וריכוז
לפרטים נוספים על בקשה להארכת זמן בבחינות הרישוי
בכל בעיה טכנית ניתן לפנות למוקד קול הבריאות, בטלפון 5400*.
לכל המידע על יום הבחינה - אפשרויות הגעה, זמני הבחינה, ציוד נדרש ועוד: