מרכז לשיתוף פעולה בינלאומי למנהיגות ומשילות באֲחָיוּת
מטרת המרכז היא לקדם את שדרת המנהיגות באֲחָיוּת ברחבי העולם
מטרת המרכז היא לקדם את שדרת המנהיגות באֲחָיוּת ברחבי העולם
מנהל האֲחָיוּת במשרד הבריאות הישראלי הוכר בשנת 2020 כמרכז שיתוף פעולה של ארגון הבריאות העולמי למנהיגות וממשל באֲחָיוּת. חזונו הוא לבסס את המנהיגות של האחים והאחיות ברחבי העולם ולסייע ל-WHO בפיתוח התשתיות למשילות ורגולציה אפקטיבית באֲחָיוּת במדינות החברות בארגון הבריאות העולמי.
לצפייה בפעילויות, וובינרים, מאמרים ומחקרים של המרכז באתר הבינלאומי של המרכז
שלום וברוכים הבאים למרכז שיתוף הפעולה של ארגון הבריאות העולמי למנהיגות וממשל באֲחָיוּת בישראל!
אני ד"ר שושי גולדברג, אחות ראשית ארצית, ראשת מנהל האֲחָיוּת ויו"ר המרכז.
לכבוד הוא לי להוביל את המרכז ולפעול למען המטרות שלנו: לקדם ולחזק את המנהיגות הבכירה באֲחָיוּת ברחבי העולם. המרכז פועל באמצעות היוועצויות, ועדות, מחקרים והכשרות לקידום ולהעצמת מערך המשאב האנושי באֲחָיוּת בעולם.
בשנים האחרונות מנהל האֲחָיוּת פועל ללא לאות מתוך שליחות אדירה להעצמת האחים והאחיות, בישראל להגשמת שאיפתם למיצוי הפוטנציאל האישי והמקצועי, לחיזוק עצמאותם ותרומתם המקצועית לתהליך הטיפול, לפיתוח תפקידים חדשים, ולחיזוק ההכשרה והכשירות המקצועית. אנו רואים פירות רבים לעמלנו גם במישור ההכרה הבינלאומי למקצוע האֲחָיוּת בישראל.
כמרכז לשיתוף פעולה בינלאומי מנהל האֲחָיוּת חולק את המומחיות והידע המקצועי של האֲחָיוּת בישראל עם מדינות רבות ברחבי העולם.
אני מזמינה אתכם לעיין באתר שלנו וללמוד עוד על היוזמות והתוכניות לעתיד של המרכז שלנו.
ד"ר שושי גולדברג
פעילות בינלאומית של מנהל האחיות לשנת 2024
מנהל האֲחָיוּת והמרכז לשיתוף פעולה בינלאומי למנהיגות ומשילות באֲחָיוּת, מסכמת שנה רוויית עשייה והשפעה בזירה הבינלאומית. בשנת 2024 המשכנו לחזק את תפקיד האחים והאחיות במערכות הבריאות, אשר התאפיינה בשיתופי פעולה חוצי גבולות, בקידום מחקר והכשרות, ובהובלה של שיח מקצועי סביב נושאים מרכזיים באחיות בזירה האירופית והגלובלית.
באפריל השנה השתתפה ד"ר גולדברג במפגש Hub של ה-GCNMO במסגרת כנס Magnet4Europe בלוון, בלגיה. בהרצאתה הציגה את המודל הלאומי של מדינת ישראל להובלת להובלת מדיניות באחיוּת בעידן של תשתיות נתונים מתקדמות. היא הדגישה את האופן שבו איסוף וניתוח נתונים בזמן אמת תורמים לעיצוב מדיניות מבוססת ראיות, ומובילים לשיפור תהליכים ארגוניים ולטיוב מערכות תמיכה בצוותי האחיות. הרצאתה הדגישה גם את תרומתה של מערכת המידע שפיתח מנהל האחיות, אשר מרכזת מידע על היעדרות צוותי מערכת הבריאות בזמן מגפה, והפכה לכלי משמעותי בתכנון כח אדם ובחיזוק החוסן המערכתי.
בהמשך החודש, ייצגה ד"ר הגר ברוך את מדינת ישראל בכנס בבאניה לוקה, בוסניה, בנושא עתיד כוח האדם באחיות. היא הציגה תכנית התערבות מערכתית שמטרתה חיזוק החוסן בקרב אחיות ואחים ובלימת מגמת השחיקה. גישתה כללה הטמעת סדנאות לפיתוח אישי ורגשי, יצירת מנגנוני תמיכה בצוותים, וקידום מרחבים ארגוניים פתוחים לשיח. המצגת התקבלה בהתעניינות רבה מצד מדינות האזור, ותרמה לגיבוש חשיבה משותפת בנושא חוסן אחיותי.
אחת מאבני הדרך הבולטות של השנה הייתה קיום כנס בינלאומי בקירגיזסטן ביולי האחרון, בשיתוף משרד הבריאות המקומי וארגון הבריאות העולמי (WHO). במסגרת הכנס, שנערך על שפת אגם איסיק-קול, הובילה ד"ר רבקה חזן הצורף סדנאות בנושא מחקר אחיות והובלה קלינית בקרב אחיות מקומיות. לצד הרצאות של מומחים אירופיים, התקיים דיון מעמיק על הדרכים לשלב מדעי האחיות בתהליכי קבלת החלטות קליניות ומדיניות. הכנס סימן את בסיסו של המדע האחיותי במדינה, בליווי תמיכתה של הממשלה המקומית.
שיא נוסף בפעילות הבינלאומית של השנה היה חידוש מינויו של המרכז הישראלי למנהיגות ומשילות באחיות כמרכז משתף פעולה של ארגון הבריאות העולמי עד לשנת 2028. חידוש המינוי משקף את האמון שמעניק הארגון לפעילותו של מנהל האחיות בתחומים של בניית תשתיות מנהיגות, רגולציה והכשרות מותאמות לצורכי מדינות אירופה. בהתאם לתנאי המינוי, המרכז ירחיב את פעילותו בזירות דיגיטליות, יפתח מערכי הכשרה מתקדמים וימשיך לספק ל-WHO תובנות מקצועיות מבוססות נתונים – לצורך גיבוש מדיניות אזורית ובינלאומית.
במקביל, התקיימו השנה ארבעה וובינרים בינלאומיים ביוזמת המנהל ובשיתוף משרד הבריאות, שנגעו בסוגיות מרכזיות הנוגעות לחוסן, מוכנות, בריאות הציבור וסביבה. ד"ר שרון טוקר הציגה את ממצאי סקר השחיקה הלאומי בקרב צוותי בריאות בישראל והציעה כלים להתמודדות מערכתית עם עומסים; ד"ר סתיו שפירא דיברה על היערכות מותאמת לאוכלוסייה המבוגרת בשעת אסון; אורלי צור, לורן סברסקי ופרופ' דיאן לוין-זמיר עסקו בשיח קהילתי ובריאות הציבור במצבי חירום לאומיים; ופרופ' ליעד נעים הציג את הממשק שבין מערכת הבריאות ומשבר האקלים.
שנת 2024 המחישה שוב את חשיבות המנהיגות באחיוּת בזמני שגרה וחירום, ואת תפקידה המרכזי של מדינת ישראל בקידום חוסן מערכתי, חדשנות ושותפות גלובלית. ד"ר שושי גולדברג וצוות מנהל האחיות ימשיכו להוביל תהליכים מקצועיים ומדיניים, מתוך אחריות ציבורית עמוקה ומחויבות לשיפור שלומות אנשי ונשות צוותי האחיות בכל רמות המערכת.
פעילות בינלאומית של מנהל האחיות לשנת 2023
מנהל האֲחָיוּת והמרכז לשיתוף פעולה בינלאומי למנהיגות ומשילות באֲחָיוּת מסכמים את שנת 2023 כשנה של התרחבות, העמקת קשרים אזוריים והובלת שדרת האֲחָיוּת הבינלאומית. במהלך השנה המשכנו לחזק את תפקידם המרכזי של האחים והאחיות במערכות הבריאות העולמיות, תוך שיתוף פעולה עם שותפים אזוריים וגלובליים, הובלת יוזמות מדיניות, השתתפות בכנסים מקצועיים, וביסוס תשתיות ממשל.
אבן דרך מרכזית בשנה זו הייתה פתיחת קורס בינלאומי ייחודי בנושא רגולציה באחיוּת תחת הכותרת "Nursing Regulatory Standards | Empower Nursing Workforce". הקורס, אשר נמשך מיוני 2023 ועד ינואר 2024, הובל על ידי צוות מנהל האחיות והועבר בפורמט דיגיטלי חדשני. בקורס השתתפו נציגים בכירים מעשר מדינות: אלבניה, בוסניה והרצגובינה, בולגריה, מולדובה, מונטנגרו, מקדוניה הצפונית, רומניה, סרביה, טורקיה ומלטה. במסגרת הקורס נידונו מודלים לרגולציה, כלים לקידום סטנדרטים מקצועיים, וגישות אסטרטגיות להעצמת תפקידי ניהול והובלה סיעודית. תכנית זו נועדה לחזק את שדרת המנהיגות האחיותי האזורית, והתקבלה בהתלהבות רבה מצד המשתתפים והגופים הבינלאומיים המלווים.
ביולי 2023 השתתף המנהל בקונגרס העולמי של מועצת האחיות הבינלאומית (ICN) שנערך במונטריאול. ד"ר רבקה חזן הצורף נטלה חלק בפעילויות של רשת הבוגרים של GNLI ושל רשת המרכזים לשיתוף פעולה של WHO, והציגה את הישגי המרכז בתחומי רגולציה, הכשרות וממשל. לצד זאת, ד"ר הילה פייגל הציגה פוסטר מחקרי שעסק בהשפעת קידום מקצועי על שיפור תוצאי בריאות בישראל, והדגישה את תרומתן של אחיות בהובלת שינוי מבוסס מדיניות. ההשתתפות בקונגרס מהווה המשך ישיר למעורבות העמוקה של המרכז בפורומים בינלאומיים לקידום מנהיגות אֲחָיוּתי.
הרחבת ההשפעה בזירה האזורית באה לידי ביטוי גם במינויה של ד"ר שושי גולדברג לנקודת המוקד הלאומית של ישראל (National Focal Point) במרכז לפיתוח בריאות אזורי (RHDC) של SEEHN. המינוי, שנעשה ביולי 2023, מהווה נדבך נוסף בהעמקת שיתופי הפעולה של ישראל במדינות דרום-מזרח אירופה. תפקידה של ד"ר גולדברג כולל קידום מנהיגות אחיותי, חיזוק מנגנוני ממשל והשתתפות בבניית פרויקטים משותפים, תוך שילוב ידע וניסיון מהעשייה הישראלית בזירה המקומית.
באוגוסט 2023, הוזמנה ד"ר גולדברג להרצות בכנס האחיות והמיילדות האזורי ברומניה, שם הציגה את תרומת המרכז לשיתוף פעולה בינלאומי בעיצוב מדיניות אֲחָיוּת ובהעצמת כוח האדם. הרצאתה הדגישה את חשיבות שיתופי הפעולה הבין-מדינתיים, ההובלה מבוססת נתונים, והצורך בתשתיות ממשל אֲחָיוּתי לפיתוח מערכות בריאות עמידות וחדשניות. הכנס היווה במה לחשיפה רחבה של המודל הישראלי ותרם לביסוס מעמדו של המנהל כשותף אסטרטגי בתהליכי תכנון אזוריים.
בהמשך, בחודש נובמבר 2023, הגיש המרכז סקירה מקצועית למפת הדרכים של המרכז האזורי לפיתוח האֲחָיוּת ומיילדות של .SEEHN הסקירה כללה המלצות לשדרוג מבנה הממשל, הרחבת תחומי הפעולה, הדגשת אלמנטים של מנהיגות קלינית, וקביעת מנגנוני ליווי לפרויקטים נבחרים. ההמלצות הישראליות שולבו במסמך האסטרטגי החדש והתקבלו על ידי השותפים האזוריים כמענה איכותי ומדויק לאתגרים שעל הפרק.
במהלך השנה התקיימו ארבעה וובינרים בינלאומיים ביוזמת המנהל ובשיתוף משרד הבריאות. נושאי הוובינרים כללו חדשנות, חוסן נפשי, מוביליות מקצועית ותפקיד התקשורת החברתית בקידום צוותי הבריאות. בין הדוברים נמנו פרופ' אייל זימליכמן, אתי רוזנברג וד"ר דרור דולפין. כמו כן, התקיים וובינר ייחודי שעסק בסיפורי התמודדות של אחיות ישראליות בשביעי לאוקטובר, ובתקופות הלחימה – וובינר שזכה לתהודה רחבה והציף את עוצמתו האנושית והמקצועית של מקצוע האֲחָיוּת בישראל.
שנת 2023 התאפיינה בביסוס תשתיות אסטרטגיות להובלה אזורית, חיזוק הממשל האֲחָיוּתי בזירה הרב-לאומית, והרחבת מעגלי ההשפעה של האחיות הישראליות בעיצוב מדיניות בריאות. ד"ר שושי גולדברג וצוות מנהל האחיות ימשיכו לפעול לחיזוק שלומות אנשי ונשות צוותי האחיות ולביסוס מקומם כעמוד תווך בכל מערכת בריאות – בישראל, באירופה ובעולם כולו.
פעילות בינלאומית של מנהל האחיות לשנת 2022
בחודש ספטמבר 2022 אירח מנהל האֲחָיוּת את הישיבה השנתית של האחיות הראשיות והמיילדות של ארגון הבריאות העולמי (WHO ) - מחוז אירופה
במפגש השתתפו בכירי מנהיגי האֲחָיוּת מ-17 מדינות באירופה.
מדובר באירוע ראשון מסוגו שבו מנהל האֲחָיוּת, בראשותה של ד"ר שושי גולדברג, אירח לראשונה את הישיבה השנתית של האחיות הראשיות ממדינות ארגון הבריאות העולמי - מחוז אירופה.
מנהל האֲחָיוּת פעל יחד עם מחוז אירופה בארגון הבריאות העולמי לקדם היוועצות עם מנהיגות באֲחָיוּת מכל העולם וליצור שיח מקצועי ולימודי לקידום המנהיגות הבכירה והמשילות בכלל המדינות.