שאלות ותשובות בנושא עולים ובוגרי חו"ל
לקראת השתלבות בעבודה בארץ
לקראת השתלבות בעבודה בארץ
האם בוגרי תכניות לימודים בסיעוד מחו"ל רשאים לעבוד בישראל כאחים ואחיות?
אם למדתם סיעוד בחו"ל, תוכלו להירשם בפנקס האחים והאחיות בישראל ולעבוד בישראל לאחר שמעמדכם המקצועי הוכר בצורה רשמית ע"י מינהל הסיעוד ועברתם בהצלחה את בחינת הרישוי הממשלתית בסיעוד.
מה ההבדל בין היתר זמני להיתר קבוע (תעודה קבועה)?
קבלת ההיתר לעסוק בסיעוד, לבוגרי תכניות סיעוד מחו"ל כוללת שני שלבים: היתר זמני למשך שנה וחצי לאזרחים בלבד ולתושבי קבע מזרח ירושלים, והיתר קבוע כעבור תקופת זמן זו ולאחר שעמדתם בכל התנאים והדרישות.
את ההיתר הזמני תוכלו לקבל לאחר עמידה בהצלחה בבחינה הרישוי הממשלתית והוכחת ידע בעברית.
במהלך תקופת ההיתר הזמני, עליכם לעבוד תחת השגחה ופיקוח במשרה מלאה במשך 12 חודשים לפחות כאחים או אחיות במערכת הבריאות בישראל בכפוף להיתר הזמני.
בתום שנת עבודה מלאה תתבקשו להעביר למינהל הסיעוד חוות דעת מובנית החתומה על ידי אח/ות אחרא/ית מחלקה/מרפאה ואח/ות ראשי/ת במוסד רפואי בו עבדתם. חוות דעת זו תהווה בסיס בשיקול מינהל הסיעוד למתן היתר קבוע.
פירוט המסמכים והדרישות לקבלת היתר זמני או קבוע.
האם משרד הבריאות מכיר במעמד של אחים מומחים קליניים שניתן בחו"ל?
אם עבדתם כאחים מומחים בסיעוד בחו"ל, תוכלו לבקש ממינהל הסיעוד הכרה מקצועית במומחיותכם, בתנאי שתחום המומחיות שלכם הוא אחד מתחומי המומחיות הפעילים בישראל, ואתם רשומים בפנקס העוסקים כאחים מוסמכים בישראל.
כדי לקבל את ההכרה ממינהל הסיעוד, עליכם לעמוד בתנאים הנדרשים ולהגיש את המסמכים המתאימים כמפורט באתר.
האם כתושב ארעי אוכל לקבל היתר קבוע?
אם אתם תושבים ארעיים, תוכלו לקבל תעודה קבועה רק לאחר שייקבע מעמדכם כאזרחי מדינת ישראל.
עד לקבלת מעמד זה, תוכלו לעבוד עם היתר זמני בהתאם לתוקף אשרת השהייה בישראל. פרטים על אופן חידוש ההיתר או הגשת בקשה להיתר קבוע לאחר קבלת האזרחות הישראלית תמצאו באתר.
האם אוכל להיבחן בבחינת הרישוי בשפת האם שלי?
כבוגרי תכניות לימודי סיעוד בחו"ל, יש לכם אפשרות לגשת לבחינת הרישוי הממשלתית באחת מהשפות הבאות: ערבית, אנגלית, רוסית, צרפתית או ספרדית. שימו לב לשפה שאתם בוחרים בעת ההרשמה, כיוון שלא ניתן להחליף שפה לאחר שנקבעה.
בנוסף, אם אתם מבקשים להיבחן באחת השפות שאינה עברית, יהיה עליכם להוכיח ידע בעברית, כתנאי לרישום בפנקס המורשים לעסוק בסיעוד וקבלת היתר זמני.
כיצד אוכל להגיש בקשה להארכת זמן במבחן?
אם אתם עולים הנמצאים בישראל פחות מחמש שנים, תקבלו תוספת זמן באופן אוטומטי ואינכם צריכים להגיש בקשה. שימו לב שבמכתב הזימון לבחינה מופיע האישור לתוספת הזמן.
איזו הוכחת עברית צריך להביא לפני קבלת היתר זמני לעסוק בסיעוד?
הוכחת ידע בעברית תאפשר לכם להירשם בפנקס העוסקים בסיעוד בישראל. בלי הוכחה זו לא תוכלו לקבל היתר לעבוד בסיעוד בישראל. את הוכחת הידע בעברית עליכם להגיש תוך שלוש שנים ממועד בחינת הרישוי.
לפרטים על הוכחת הידע שעליכם להגיש.
אני במעמד תושב ארעי, מה עלי לעשות כדי להירשם לבחינת הרישוי הממשלתית?
אם מעמדכם האזרחי הוא "תושב ארעי", תוכלו להירשם לבחינת הרישוי רק אם אשרת השהייה שלכם תקפה ליום הבחינה ומעודכנת במערכת של מינהל הסיעוד.
לעדכון המערכת, עליכם לשלוח לשלוח צילום תעודת זהות תקפה לדוא"ל:
אין לי תעודת זהות ישראלית, מה עלי כדי להירשם לבחינת הרישוי הממשלתית?
אם אין לכם תעודת זהות ישראלית, אלא רק דרכון, לא תוכלו להירשם לבחינת הרישוי הממשלתית בפורטל עוסקים במקצועות הבריאות. לקבלת הנחיות לרישום, עליכם לפנות למוקד קול הבריאות בטלפון *5400 או למינהל הסיעוד בדוא"ל:
מהי תוכנית השלמת הידע ולמי היא מיועדת?
תכנית השלמת ידע לתפקוד אחים מוסמכים בישראל מיועדת עבור מי שתוכנית לימודיו הוכרה על ידי מינהל הסיעוד כתואמת לתוכנית של אחים ואחיות מוסמכים. מטרת התוכנית להשלים עבורכם פערים בנושאים מקצועיים ייחודיים לישראל, הקשורים לתפקוד אחים מוסמכים בארץ. התוכנית היא לומדה מקוונת (online) אותה ניתן לבצע באופן עצמאי במחשב האישי שלכם, באחת משש השפות בהן הלומדה זמינה: עברית, ערבית, אנגלית, רוסית, צרפתית או ספרדית.
לפרטים נוספים על תכנית השלמת הידע.
האם יש מסמכים שאוכל להגיש עוד לפני העליה, על מנת להקדים את קבלת האישור לעסוק בסיעוד בישראל?
בוודאי. תוכלו להגיש את הבקשה להכרה במעמד מקצועי גם מארץ המוצא. כמו כן, אם אתם אחים מוסמכים, לאחר קבלת ובדיקת המסמכים ואישור כי הם תואמים למעמד אחים ואחיות מוסמכים, תוכלו לבצע את הלומדה המקוונת בתוכנית להשלמת ידע לתפקוד אחים מוסמכים בישראל.
בנוסף, מומלץ ללמוד ולשפר את העברית עוד טרם העליה, כיוון שהוכחת ידע בעברית היא תנאי לקבלת היתר זמני ולרישומכם כאחים ואחיות מורשים ב"פנקס המורשים לעסוק בסיעוד בישראל".
מהו פרויקט מתחדשים?
פרויקט "מתחדשים" של מנהל הסיעוד, בשיתוף משרד העלייה והקליטה, נועד להקל ולסייע בקליטה של עולים חדשים, אחים ואחיות מוסמכים, המבקשים לעלות לארץ ולהמשיך במקצוע הסיעוד אותו רכשו בחו"ל.
בפרוייקט מספר מסלולי קליטה, הכוללים ליווי אישי ומקצועי ואף קורס הכנה לקראת מבחן הרישוי הממשלתי.
לפרטים נוספים על פרוייקט "מתחדשים".