הכירו את תוכנית נטע
מנהיגות מצמיחה שינוי בבריאות
מנהיגות מצמיחה שינוי בבריאות
הגשת המועמדות למחזור ב' הסתיימה בתאריך 8.4.2024. ההרשמה למחזור ג' תפתח בחודש מרץ 2025.
תוכנית נטע - המיועדת לדרגי ניהול הביניים בסקטור האֲחָיוּת ולכלל עובדי מקצועות הבריאות, שמה לעצמה ליעד לשפר את שירותי הבריאות באמצעות הצמחת דרג ניהולי בכיר איכותי, מגוון ומרושת של אחים ואחיות, להובלת מערכת הבריאות בישראל.
תוכנית נטע היא שיתוף פעולה בין 3 גופים – מנהל האֲחָיוּת, עתודות לישראל משרד ראש הממשלה-אגף עתודות לישראל וג'וינט תבת, ומתקיימת במסגרת יישום החלטת ממשלה 'עתודות לישראל' – תוכנית לאומית אסטרטגית לבניין עתודות ההון האנושי במגזר משרתי הציבור בישראל.
התוכנית מצטרפת לרשת תוכניות העתודה הפועלות במסגרת זו.
אודות התוכנית
ממה מורכבת התוכנית?
מידע כללי
חובות המשתתפים בתוכנית
תהליך הקבלה לתוכנית
תנאי הקבלה למועמד לתוכנית נטע
מטרת התוכנית הינה למקסם את יכולת ההשפעה של דרג ניהול הביניים באמצעות פיתוח כישורי מנהיגות ומוביליות תעסוקתית, הכרות וחשיפה למערכת הבריאות כולה, יצירת רשת של השפעה ושיתופי פעולה וחיבור לתפיסת תפקיד רחבה ומובילת שינוי.
אנו מזמינים אתכם להצטרף אלינו ולקחת חלק בתוכנית ראשונה מסוגה במנהל האֲחָיוּת לטובת שיפור מערכת הבריאות בישראל.
לשאלות ובירורים, צרו קשר:
jdci-neta@jdc.org
מערכת הבריאות בישראל נחשבת מהטובות בעולם [1] ושרותי הבריאות והרפואה ניתנים לכל האזרחים בגין חוק ביטוח בריאות ממלכתי. יחד עם זאת, המערכת מתמודדת עם אתגרים הנובעים מהמבנה הדמוגרפי, הכלכלי והחברתי הייחודי של מדינת ישראל.
ישנן מגמות הקשורות למערכת הבריאות בישראל, ביניהן התפתחות מואצת וכניסתן של טכנולוגיות חדשות, הדורשות מיומנות וידע רב מהצוותים הרפואיים, שאיפה לאזן בין הטיפול הפרטי לציבורי תוך חיזוק המערכת הציבורית, הרחבת שרותי הקהילה ואשפוזי הבית, שחיקה של עובדי מקצועות הבריאות וכפועל יוצא התמודדות עם שימור עובדים, דרישה להתייעלות כלכלית וניתוח הישגים על פי עלות-תועלת, דרישה לעמידה ביעדי מדדי איכות על פי סטנדרטים בינלאומיים ועוד.
במקביל, קיימות מגמות דמוגרפיות הנובעות ממבנה האוכלוסייה בישראל, דוגמת: הארכת תוחלת החיים והתחזיות שמנבאות הכפלה של מספר הקשישים עד שנת 2040 [2], אי שוויון ופערים הולכים וגדלים במדדי הבריאות, פערים בין פריפריה חברתית וגיאוגרפית למרכז, פערים בנגישות לשירותי רפואה מרחוק ולמידע על שירותים וצורך במיקוד בצרכים המשתנים של מטופלים ומשפחות.
על מנת להתמודד עם מגמות אלה ולהמשיך להצעיד את מערכת הבריאות קדימה נדרש הון אנושי מיומן ומקצועי, בפרט בדרגי הניהול, בסקטורים השונים המובילים את מערכת הבריאות.
התפיסה המייחסת חשיבות לפיתוח ההון האנושי, כמנוע צמיחה להתפתחות המערכת היא גם הבסיס להחלטת ממשלה 1653 משנת 2016 בנושא תוכנית אסטרטגית לבניית עתודות הון אנושי למגזר משרתי הציבור בישראל [3].
בעקבות החלטת הממשלה הוקמה רשת עתודות ישראל אשר בין היתר יועדה למתן מענה ליכולת הנמוכה של המערכת להתמודד עם אתגרי רוחב ולמלאי המצומצם של מנהלות ומנהלים המתאימים לאיוש משרות המטרה. משרות המטרה הן המשרות הבכירות בעלות מוטת השפעה רחבה בכל משרד והן מהוות 1% מסך העובדים [4].
סקטור האֲחָיוּת אשר כולל את כל האחים והאחיות בישראל, הוא המקצוע הגדול ביותר מבין מקצועות הבריאות [5] והוא מהווה כ-60% מכל כוח האדם הנמצא במערכת הבריאות [6]. זהו המשאב האנושי הגדול ביותר במקצועות הבריאות, והוא הערובה לחוסנה של מערכת הבריאות בישראל. זהו מקצוע מעמיק בעל הסתכלות ביופסיכוסוציאלית עם ממשקים מרובים, המאפשר התמחות במגוון תחומים קליניים ונותן מענה לכל החולים, בכל הגילאים, בכל רצף החיים 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. מתוך 88,000 אחים ואחיות, 3,275 ממלאות תפקידי ניהול ביניים בארגוני הבריאות השונים.
אחים ואחיות אחראיות נמצאות בעמדות ניהוליות מרכזיות בכל ארגון בריאות ומהוות צומת קריטית להתמודדות עם אתגרי מערכת הבריאות בשל היותן החולייה המקשרת בין המדיניות לשטח, בין המחלקה להנהלת הארגון ועד ליישום מול המטופלים. זו צומת בה קיימת התמודדות עם אתגרי הניהול הישיר של עובדים, הבטחת איכות, טיפול בטיחותי ושמירה על רצף טיפולי.
לאור כל זאת, נבנתה תוכנית נטע שמטרת העל שלה היא שיפור שירותי הבריאות בישראל באמצעות הכשרת דרג ניהולי מוביל ואיכותי, מגוון ומרושת אשר יצמיח מתוכו את הדרג הבכיר העתידי של סקטור האֲחָיוּת מקרב האחים והאחיות.
[1] איה בר עוז, גבי בן נון, שפרה שורץ, 2019, על שולחן הניתוחים, המכון הלאומי לחקר שרותי הבריאות ומדיניות הבריאות
[2] החלטת ממשלה 43 מיום 31.5.2020, "מפת דרכים לענף המטפלים הישראלים בקשישים"
[3] החלטת ממשלה 1653 מיום 10.07.2016 "עתודות לישראל" - תוכנית אסטרטגית לבניית עתודות הון אנושי למגזר משרתי הציבור בישראל
[4] דו"ח עתודות לישראל
[5] על פי נתוני סקר כח אדם של הלמ"ס
[6] 60% מחושב לפי 83,881 אחים ואחיות מתוך 145,000 עובדי מערכת הבריאות. 83,881 אחיות הן מי שהנן בעלות רישיון ולאו דווקא כאלו שעובדות בפועל. אחוז האחיות המועסקות בפועל מתוך כלל בעלות הרישיון הוא 83,881 אחיות כאשר התפלגות שיעור האחיות המועסקות עומד על 5.3 לאלף נפש (מתוך נתוני מנהל האֲחָיוּת 12.2023)
מטרת התוכנית
מיקסום פוטנציאל ההשפעה בקרב דרג ניהול הביניים באמצעות פיתוח כישורי מנהיגות מתקדמים, יכולות ניהול, מוביליות תעסוקתית, ויצירת רשת המחוברת לאתגרי מערכת הבריאות, ומחויבת להובלת שינוי ולקידום ולשיפור מערכת הבריאות בישראל
משתתפי ומשתתפות התוכנית יחזקו ויפתחו כישורים בשלושה מימדים:
התוכנית תעניק למשתתפיה ידע, כלים ומיומנויות למוביליות תעסוקתית, ניהול, מנהיגות והובלת שינוי, ותכיל שלושה צירי למידה עיקריים השזורים זה בזה:
היכרות עם עולם התוכן המקצועי של מערכת הבריאות בארץ: היכרות עם האקוסיסטם, מנהיגות והובלת שינוי, רישות, אמון, ממשקים ושיתופי פעולה, חדשנות, יזמות, בריאות דיגיטלית ועוד.
למידה בין-לאומית על המגזר הציבורי, משילות, רב תרבותיות, גיוון וחדשנות במערכות בריאות, ניהול ומנהיגות בעולם.
התנסות בהובלת פרויקטים ותהליכים בשדה תוך התנסות רפלקטיבית בפיתוח וניהול פרויקטים ותהליכי עבודה.
מפגשי חשיפה למחזור ב' התקיימו בתאריכים 18.3.2024 ו-2.4.2024.
30 משתתפים בסך הכל:
הובלת פרויקטים ותהליכים בשדה, המחוברים לתוכנית האסטרטגית של משרד הבריאות ומנהל האֲחָיוּת. הפרויקטים יאפשרו התנסות בהובלה וניהול שינוי. כל משתתף יבחר פרויקט או יוזמה חדשה שברצונו לקדם לבד או כצוות במסגרת התוכנית. כל פרויקט יזכה לתמיכה ולליווי של צוות התוכנית, השותפים ואנשי מקצוע נדרשים לפי התחום בו יעסוק הפרויקט.
ספטמבר 2024
כ-12 חודשים
מפגשים דו יומיים אחת לחודש (כמפורט מטה)
ימי למידה בכל רחבי הארץ
סמינר בינלאומי בארץ או בחו"ל* של 7-10 ימים רצופים
*בכפוף לקבלת אישור תקציבי
בהחלט!
עם סיום התוכנית תהפכו לחברי וחברות רשת בוגרי התוכנית בה תוכלו לשתף, להתייעץ ולקדם את תהליך השינוי והשיפור של מערכת הבריאות בישראל.
ההשתתפות בתוכנית אינה כרוכה בתשלום מצד המועמד וגם לא מצד המשרד / הארגון ממנו מגיע המועמד
רשאים להגיש מועמדות לתוכנית - אחים ואחיות בדרגי ניהול ביניים ומנהלים נוספים ממקצועות הרפואה שעובדים בממשק צמוד לאחים ולאחיות בהתאם לכלל הקריטריונים, המפורטים בקול קורא זה להלן.
יצוין, כי הנהלת התוכנית שואפת לייצר קבוצה מגוונת ככל הניתן של משתתפים המשתייכים לכלל המגזרים באוכלוסייה.
עוד יצוין, כי הנהלת התוכנית רשאית לקבוע, כי אין לאפשר השתתפותו של מועמד מטעמים הקשורים בעברו ו/או בהתנהגותו. זאת ועוד, הנהלת התוכנית שומרת לעצמה את הזכות לסיים השתתפותו בתוכנית של משתתף שסיים את כהונתו בתפקיד בו כיהן בעת מיונו ובחירתו לתוכנית, וזאת בכל אחד משלבי התוכנית. כמו כן, מובהר כי הנהלת התוכנית רשאית לקבל מועמד שאינו עומד בתנאים להגשת מועמדות, משיקוליה המקצועיים, ובכפוף לכל דין.